Primær- & sekundær sektoren

Vi har valgt, at beskrive den primære og sekundære sektor og deres arbejdsområder, idet vores opgave handler om at belyse kommunikationsproblemer på tværs af disse sektorer.  For at forstå hvor kommunikationsproblemerne opstår, er det derfor nødvendigt at vide, hvordan sektorerne er opdelt. Herefter vil der være en kort beskrivelse af den tertiære sektor, som ikke uddybes yderligere, da den ikke er relevant i forhold til opgaven.


Billede 1: http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE8402665/fokus-paa-det-naere-sundhedsvaesen/


Sundhedsvæsenet er betegnelsen for offentlige og private institutioner og ordninger i samfundet, hvis formål det er at fremme sundhed, forebygge, diagnosticere, behandle og lindre sygdom, samt pleje syge og bedst muligt rehabilitere efter sygdom.

Sundhedsvæsenet kan inddeles i primær-, sekundær - og tertiær sektor. Definitionerne for disse sektorer er henholdsvis hvor specialitede og avancerede ydelserne eller yderne af opgaverne er, samt hvilke sundhedproblemer sektoren tager sig af. 
(Vallgårda, 2010 s.15-16) 
  
Primær sektoren
Primærsektoren er den del af sundhedsvæsenet, der administreres uden for sygehusene.
Primærsektoren referere til ordninger m.m., hvor borgere kan få sundhedsydelser primært, dvs. med åben adgang uden henvisning, borgernært og i relativ lav specialiseringensgrad. 
Den primære sundhedssektor er således den del af sundhedsvæsenet, som har den primære kontakt til borgeren.  

Her indgår:
  • Praktiserende læger
  • Speciallæger (eks. Tandlæger)
  • Apoteker
  • Hjemmepleje (kommunal såvel som privat)
  • Plejehjem
  • Sundhedsplejersker

Sekundær sektoren
Sekundærsektoren dækker den del af sundhedsvæsenet, der overtager eller videreføre behandlingen af borgeren med henvisning fra primærsektoren.
I sekundærsektoren kan borgeren få specialiserede ydelser i høj specialiseringsgrad - sekundærsektoren varetager altså den mere komplekse og ressourcekrævende del af behandling. Dette foregår ikke nødvendigvis nær borgerens bopæl. På sygehusene har man samlet adskillige specialer centralt, hvilket letter samarbejdet og derved giver bedre mulighed for hurtig og effektiv behandling.

Her indgår:
  • Sygehusene (somatiske såvel som psykiatriske)
  • Privathospitaler
(Lyngaa & Jørgensen, 2012 s. 327 – 328.)


Tertiære sektor
Den tertiær sektor er ifølge WHO's definition sundhedstjeneste i sundhedsvæsnet med høj specialiseret behandling f.eks universitetssygehuse. I Danmark omfatter denne sektor plejehjemmene.
(Vallgårda, 2010 s.15-16)

  





Ingen kommentarer:

Send en kommentar